Budapest

Budapest

Hippocrates, vader van de medicijnen, was de eerste die zei: “de Natuur is de arts die al onze ziektes heelt.” Met deze natuurlijke geneesheren is Moeder Natuur zeer gul voor Hongarije. Het land ligt namelijk boven de rijkste geothermale (warm) en heilzame waterbronnen ter wereld.

De lokale kuurcultuur gaat tot 2000 jaar terug. Opgegraven overblijfselen van badhuizen, frescoes en mozaïeken tonen aan dat de Romeinen deze thermaalbronnen hebben ontdekt en ontwikkeld.

Hongarije telt 1.289 thermale bronnen, 39 thermale baden en 48 soorten natuurlijk mineraalwater. Van de ongeveer 1.300 geregistreerde thermaalbronnen worden er bijna 300 gebruikt voor kuurdoeleinden en niet minder dan 1 op 10 bevinden zich in de hoofdstad Boedapest!

Budapest, spa-hoofdstad van de wereld

De Romeinen, die de geneeskrachtige bronnen ontdekten, noemden de stad niet voor niets Aquincum (waterstad). De warmwaterbronnen vormen een grote trekpleister voor mensen met huid- of andere gezondheidsproblemen maar ook voor degenen die zich willen ontspannen.

Een bezoek aan een authentiek badhuis mag niet ontbreken als u Boedapest bezoekt. De oudste, nog werkende badhuizen zijn uit de tijd van de Turkse bezetting in de 16de eeuw, maar de meeste zijn gebouwd in de 19de eeuw. Veelal in een rechthoek rond één of meer thermale buitenbaden.

In Varösliget, het stadspark, bevindt zich het mooiste kuuroord van Boedapest, de Széchenyi-baden. In de buitenbaden hangen de bezoekers in de stoom, terwijl ze aan het dammen of schaken zijn.

In het Gellért, in prachtige art-nouveaustijl, keert u terug naar de tijd van Sissi. Széchenyi voert u mee naar de wereld van aristocraten en partijbonzen. Dobberend in één van de buitenbaden omringd door honderd jaar oude gebouwen, keert u terug in de tijd. Het Ottomaanse rijk herleeft in Kiraly. Daar baadde de Turkse pasja onder de koepelvormige daken. Lukacs wordt bezocht door alle beroemdheden, schrijvers en kunstenaars van Boedapest. De Rac en Kiraly-badhuizen zijn op vaste dagen of voor vrouwen of voor mannen gereserveerd, het Rudas-bad is alleen voor mannen toegankelijk. Mannen en vrouwen baden gescheiden, behalve in de warmwaterzwembaden.


Stedentrip of kuur?

Verblijf bijvoorbeeld in het Corinthia Budapest met de prachtige Royal Spa.

Stedentrips naar Budapest …

Of een kuur volgen in Budapest? Klik hier voor de  mogelijkheden.