spa

Wellness in de Benelux

Wellness in Nederland


Verspreid over het land zijn er in Nederland diverse wellnesscentra die een ruime keuze aan sauna's en baden biedt. Naast deze wellnesshotels zoals het pas gerenoveerde Parkhotel De Wiemsel, gelegen in het Twentse parklandschap. Ondanks dat Nederland vier thermale baden heeft, is er niet echt een kuurcultuur. Deze thermale baden liggen vlakbij de grens met Duitsland en worden dan ook bezocht door zowel Nederlandse als Duitse gasten. De vier thermale baden in Nederland zijn
  • Bad Nieuweschans in Groningen
  • Sanadome in Nijmegen
  • Thermaalbad Arcen
  • Thermae 2000 in Valkenburg

Wellness in België

Ons buurland België heeft twee kuuroorden, het bekende kuuroord Spa en het minder bekende Chaudfontaine waar de thermen onderdeel uitmaken van het Château des Thermes. Spa heeft een lange kuurgeschiedenis. Al in de tijd van Romeinen waren de geneeskrachtige minerale bronnen van Spa bekend en sindsdien hebben kuurgasten of ‘bobelins’, zoals ze hier worden genoemd, uit alle hoeken van Europa het kuurstadje bezocht. Het kuren kwam in Spa volop in beweging vanaf de 19e eeuw en vele gebouwen herinneren aan die tijd zoals de Peter de Grote bron, de Galerij Leopold II en het oude Badhuis. Dit badhuis in het centrum is inmiddels vervangen door een prachtig thermaal centrum dat middels een panoramische kabellift is verbonden met het stadscentrum van Spa. Vanuit het Radisson Blu Palace is er een directe toegang tot de kabellift. Het centrum van Spa is levendig met winkeltjes, romantische parken zoals het Parc de Sept Heures, restaurants, het Casino, galerieën en bijzondere musea zoals het museum van de Kuurstad, het museum van het Paard en het Wasserijmuseum. Naast deze twee kuuroorden zijn er verschillende wellnesshotels.

Wellness in Luxemburg

Volgens een recente studie is de stad Luxemburg een van de 10 meest relaxte steden ter wereld. Na een bezoek aan deze stad kan je nog meer relaxen in kuuroord Mondorf les Bains, dat vlakbij de hoofdstad én de Luxemburgse Moezelvallei ligt. Net zoals aan de Duitse Moezel wordt hier wijn geproduceerd. Wandel langs de wijngaarden, bezoek een wijnboer en vier mee met de Luxemburgers tijdens een van de vele wijnfeesten. Een typisch gerecht uit de wijnland Luxemburg is de visfrituur dat bestaat uit een frituur van kleine zoetwatervissen geserveerd met een glas Riesling van de Moezel regio. Dit gerecht wordt zo op prijs gesteld dat op zondagen de restaurants vollopen met Luxemburgers uit het hele land, maar ook met toeristen. Culinair genieten vooral na een wandeling langs de wijngaarden!

Gastronomie

Niet allen door de wijngaarden, brouwerijen en kaasproducenten maar ook door andere lokale producten heeft Luxemburg qua gastronomie veel te bieden. Denk aan kruidenthees, oliën, kruiden en granen "Vum Séi" die reeds gedurende decennia fijnproevers en lekkerbekken aantrekken. De streekproducten staan ook op bijna alle menukaarten van restaurants die graag de specialiteiten van Luxemburg op de kaart zetten.

Wellnesshotels

Verblijf in het Mondorf Parc Hotel om het thermale water te ervaren of verblijf in een van de wellnesshotels.