Tsjechië

Tsjechië is bekend als kuurland. Al vanaf de 15e eeuw zijn de eerste kuuroorden in Tsjechië ontstaan. Er zijn nu maar liefst 37 kuuroorden waarvan de driehoek met Karlovy Vary (Karlsbad), Mariánské Lázně (Marienbad) en Františkovy Lázně de meest bekende is. Deze kuuroorden liggen in West-Bohemen (ca. 900 km van Nederland) en hebben een eeuwenlange kuurtraditie.

KUURDRIEHOEK

Het meest bekende en grootste kuuroord in de Tsjechische republiek, Karlovy Vary, is gesticht rond het jaar 1350. Het thermaal water van Karlovy Vary behoort tot de warme soorten met een temperatuur van 40-73 ˚C en bevat geneeskrachtig zout en zwavel. Dit is werkzaam tegen aandoeningen aan de spijsverteringsorganen (vooral maag, lever en gal), bij verstopping en suikerziekte. Karlovy Vary is een van de meest beroemde kuursteden ter wereld. Roomse keizer en Tsjechische koning Karel IV heeft de plaats tot een stad verheven en de huidige architectonische vorm is uit het einde van de 19e eeuw afkomstig. Het kuuroord wordt omsloten door romantisch bergachtig landschap van het voorgebergte van de Krušné hory (Ertsgebergte). De beboste hellingen verbergen kilometers bospaden die uitstekende gelegenheid tot wandelen bieden en panoramatische uitzichten over het kuuroord-dal.


Traditionele productie van kristaalglas en porselein en organiseren van allerlei festivals en concerts horen tot het flitsende kuuroord- en sociaal leven. Mariánské Lázně is de tweede grootste stad van de West-Boheemse baddriehoek. De stad is wereldberoemd vanwege de medische resultaten en goede natuurlijke bronnen maar ook vanwege de schilderachtige en betoverende ligging in een pittoresk, breed open dal in een groene zone van zorgvuldig onderhouden bossen. De plaats is rijk aan natuurschoon en onuitputtelijke minerale bronnen. Koud koolzuurhoudend water met een temperatuur van 7-10 ˚C welt op in Mariánské Lázně. Door de ruim 60 bronnen in hun chemische samenstelling van elkaar verschillen, kan hier een groot aantal klachten behandeld worden. Zoals nierziekten, klachten aan de urinewegen, stofwisselingsstoornissen, huidproblemen en problemen aan het ademhalingsstelsel en bewegingsapparaat. In tegenstelling tot Karlovy Vary zijn hier minder Russische gasten en is men meer ingesteld op gasten uit andere landen.


Františkovy Lázně is het kleinste kuuroord uit de West-Boheemse baddriehoek. Het is in 1793 gesticht en het heeft tot vandaag het karakter kunnen behouden van een rustige badplaats uit de wisseling van de 19e en 20e eeuwen. De charme van de stad wordt onderstreept door de volledig classicistische architectuur van de badhuizen en paviljoens. Het milde voorbergklimaat, de omringende bossen en goed onderhouden stadsparken dragen bij het geneeskrachtige en versterkende effect van het beroemde mineraalwater en maken het verblijf voor de badgasten en bezoekers aangenaam. Dit kuuroord is gespecialiseerd in gynaecologische aandoeningen, vruchtbaarheidsproblemen, hartproblemen en problemen met de bloedsomloop. De bronnen hebben hier een temperatuur van 9-14 ˚C. Jáchymov is het eerste radonkuuroord ter wereld. Dit kuuroord, gelegen in West-Bohemen, dankt zijn nationale en internationale faam aan de hoge kwaliteit van het onderaardse water uit bronnen met een hoog gehalte aan Radon. Radonkuren zijn voornamelijk heilzaam bij klachten aan het bewegingsapparaat zoals reuma. Janské Lázně is prachtig gelegen in het Nationale park het Reuzengebergte. Er is specialistische behandeling van zeer hoog niveau op het veld van gebreken en ziektes van het bewegingsapparaat. In en rondom dit kuuroord zijn volop skimogelijkheden voor de beginnende en geoefende skiër. Bekijk de wellnesshotels in Tsjechië ...

KUURLIKEUR EN KUURWAFELS

De kuuroorden in Tsjechie hebben ook hun eigen kuurlikeur. De bekendste kruidenlikeur is de Becherovka uit Karlsbad, ook wel de 13e bron van Karlsbad genoemd. Naast de likeuren zijn er kuurwafels, nootjeswafels bestrooid met hazelnoten, suiker en vanille. De oorsprong van deze wafels (al vanaf 1788 worden ze gebakken) heeft waarschijnlijk te maken met de hosties.

Berichten over Tsjechië:
Centrální Lázně Ensana Health Spa
0
Centrální Lázně Ensana Health Spa
Centrální Lázně Ensana Health Spa
Nové Lázne Ensana Health Hotel
0
Nové Lázne Ensana Health Hotel
Nové Lázne Ensana Health Hotel
Falkensteiner Hotel Grand MedSpa Marienbad
0
Falkensteiner Hotel Grand MedSpa Marienbad
Falkensteiner Hotel Grand MedSpa Marienbad