hongarije

Wellness en kuren in Hongarije

Hongarije is terecht beroemd vanwege zijn kuuroorden en warmwaterbronnen. Of het nu gaat om de vele heilzame baden die u praktisch overal in het land uitnodigen om te komen kuren of om de prachtige art nouveau paleisjes verspreid door Budapest; de kracht en de ontspanning van het warme water staan tot ieders beschikking. Waar kunt u beter mijmeren over het leven dan in het zachte, luxueuze water van een kuuroord?

Budapest

De "kuurstad" Budapesalleen al kent meer dan honderd bronnen die al door de Romeinen actief werden gebruikt. Eén van de mooiste van de hoofdstad is Széchényi, het grootste publieke thermaalbad van Boedapest. Hier in de herfst of de winter liggen dobberen in water van gemiddeld 30 graden, tussen het prachtige art nouveau-interieur, is een zeer bijzondere belevenis. Het hoofdgebouw van Széchényi in 1913 werd gebouwd en het overvloedige art nouveau met zijn schitterende mozaïeken komt hier perfect tot zijn recht. U kunt er een kuipbad kuren of zwemmen in het warme buitenbad. Boedapest heeft zowel kuurbaden - waar u terecht kunt voor alle mogelijke klachten die met kuurbehandelingen te verlichten zijn - als prachtige zwembaden en in vele van deze "watertempels" kunt u rekenen op een ontspannende massage of een verkwikkende maaltijd in het restaurant.

Er zijn oosterse baden als het monumentale Rudas-bad, het meest Oosterse kuurbad van de hoofdstad, aan de rechteroever van de Donau. Het gebouw stamt oorspronkelijk uit de 16de eeuw en kuren heeft hier een bijna mystieke aantrekkingskracht, met de warme nevels die langs de tegels van de gangen kruipen, het gedempte licht en de schoonheid van het gebouw. Nieuwere kuurverblijven zijn het Margitsziget Thermal, een vijfsterren-kuurhotel op het Margaretha-eiland. Een schitterend overblijfsel uit de Turkse tijd is het 16de eeuwse Király-bad, op de rechteroever van de Donau, gebouwd door Mustafa Sokoli. Samen met de graftombe van Gül Baba zijn dit de enige overgebleven getuigen van de Turkse architectuur in Boedapest. In de 18de eeuw hebben latere bouwheren er classicistische zuilen aan toegevoegd. Het gebruik van de baden is, zoals op bijna alle plaatsen, gescheiden voor mannen en vrouwen. Dat is bijvoorbeeld ook het geval in het meer dan honderd jaar oude Lukács-bad. De genezende kracht van het water wordt hier zeer zichtbaar getoond: honderden lauwerkransen in de vorm van gedenktekens versieren de binnenruimten van het kuuroord.

Noord-Hongarije

Overal in Hongarije kunt u terecht om van het geneeskrachtige water van de kuuroorden te genieten. In het noordoosten van Hongarije is het bad van Parád, in het centrum van het Palóc-land, één van de oudste. Kenmerkend voor de klederdracht van de Palocen zijn het hoofdkapje en de bonte motieven. Als u dus even uit het water wilt: het Palóc-huis toont u hoe het dagelijkse leven van deze mensen verliep. Het kuuroord van Parádfürdö is één van de bekendste van Noord-Hongarije: het geneeskrachtige thermaalwater van dit plaatsje is al sinds de 17de eeuw bekend. Het water bevat arseen, ijzer en aluin en wordt vooral gebruikt voor de genezing van gynaecologische klachten. In Miskolctapolca biedt het grote grottenbad een unieke ervaring: het mineraalrijke water en de lucht in de grotten zijn bijzonder goed voor hart- en vaatziekten en voor reuma. Speciale lichteffecten, een onderaardse rivier en een bubbelbad maken van het baden een bijzondere belevenis. Parádsasvár staat bekend om zijn gebotteld geneeskrachtig bronwater. Het is heilzaam bij klachten aan de luchtwegen en de maag, maar het wordt ook warm aanbevolen bij een kater… Het voormalige kasteel van de grafelijke familie Károlyi is nu een luxe vijfsterrenhotel, dus een mooie plaats om uw hoofd te ruste te leggen hebt u ook al gevonden.

In het noordoosten van het land, in de Grote Laagvlakte, liggen uitstekende kuuroorden op u te wachten, zoals Hajdúszoboszló dat een waar mekka voor reumapatiënten is geworden sinds er op 1100 meter diepte thermaal water van 75° C wordt opgepompt. Na een kuur van twee tot drie weken kan er tot 90% verbetering worden bereikt. Het gaat hier dan vooral om storingen aan het bewegingsapparaat, gynaecologische en dermatologische kwalen en diverse andere aandoeningen. Het 10 000 m2 grote bad verkrijgt zijn microklimaat door de opstijgende waterdamp, die zout en jodium bevat. Aangezien er hier maar liefst tweeduizend zonne-uren per jaar worden geteld, komt u niet alleen gezond maar ook met een kleurtje terug.

Iets meer naar het centrum van de Laagvlakte, in de buurt van het mooie Tisza-meer, ligt één van de populairste kuuroorden van de streek: Berekfürdö, een gezellig vakantieplaatsje met zowel een overdekt thermaalbad als zeven openluchtbaden. Het water heeft een heilzame werking op aandoeningen van het bewegingsapparaat, gewrichtspijnen en rugklachten. In het zuiden van de Grote Laagvlakte ligt Gyula, een rustige, mooie plek met een "burchtbad" dat tot de mooiste thermaalbaden van Hongarije wordt gerekend. Vooral aandoeningen aan het bewegingsapparaat worden hier met succes aangepakt. Het enorme kuuroord in de tuin van het Almády-kasteel heeft negen openluchtbaden en elf overdekte baden.

Zuid-Hongarije

Helemaal in het zuiden van Hongarije, in Transdanubië, geniet Harkány internationale bekendheid: het is het enige water ter wereld dat in gasvorm opgeloste sulfiden bevat. Volgens een legende was het niemand minder dan de duivel zelf die de nabijgelegen berg omploegde, waardoor zwavelhoudend water naar boven kwam. Het water is aanbevolen bij reuma, huidziekten, botbreuken en gewrichtsontstekingen. In de bubbelbaden en bassins worden zowel hydrobehandelingen als bronwaterkuren en modderkuren toegepast.

Balatonmeer

In het westen van het land zijn het vooral de kuuroorden in de buurt van het Balatonmeer die de meeste gasten aantrekken. Balatonfüred is het oudste kuur- en vakantieoord van Hongarije. Al driehonderd jaar lang worden hier hartpatiënten behandeld met behulp van zuurhoudend water en wordt het bronwater aangeraden bij behandelingen tegen suikerziekte en spijsverteringsstoornissen. Het drinkwater kan worden geproefd in de drinkhal Lajos Kossuth. In Hévíz bevindt zich het grootste warmwatermeer ter wereld waarin ook gebaad kan worden. Per seconde stroomt hier 420 liter licht radioactief, zwavelhoudend en mineraalrijk water van 36 graden naar de oppervlakte. Zelfs in de winter zakt de temperatuur niet onder de 26 graden. De geneeskrachtige modder van het meer wordt gebruikt tegen ontstekings- en gewrichtsziekten. Het water is vooral bekend als remedie tegen reumatische aandoeningen. Dit prachtige meer, gedeeltelijk bedekt met Indische rode waterlelies, ligt in een dal met micro-klimaat: een openluchtbad in de winter is hier dan ook niet alleen mogelijk, maar ook zalig. Ook voor een drinkkuur is het water uitermate geschikt. Deze kuren worden uiteraard onder medisch toezicht verricht in het Reumatologisch en Revalidatieziekenhuis. Voor een kuur is een voorafgaand medisch onderzoek wel aan te raden. De modder op de bodem van het meer is geneeskrachtig en wordt ook voor deze doeleinden gebruikt. Eén van de jongere kuuroorden van Hongarije is Zalakaros, waar uit 2300 meter diepte thermaalwater van 96 graden naar boven komt. Mensen met reumatische aandoeningen, met klachten aan het bewegingsapparaat of het zenuwstelsel en patiënten met chronische gynaecologische klachten vinden hier verlichting. Het nieuwste van de twaalf kuurbaden is het bad, waarin voor de massages gebruik wordt gemaakt van de kracht van het water. Rond het thermaalbad vindt u mooie parken voor een wandeling. Bekijk de wellnesshotels in Hongarije ...