De Maltese eilanden zijn een ideale bestemming voor zowel een actieve als een rustige, ontspannen vakantie. Het warme klimaat, het heldere mediterrane licht en de frisse zeelucht helpen u zich weer helemaal op te laden. De eilanden bieden mogelijkheden voor een groot aantal verschillende sporten, zowel voor de beginnende liefhebber als de goed getrainde sporter. U kunt kiezen uit avontuurlijke buitensporten als rotsklimmen en paragliden, maar een gezellig rondje op de golfbaan lopen is ook mogelijk. Triatlon, marathon, wielrennen, boogschieten, bridge en snooker zijn populaire activiteiten op de eilanden.
Malta krijgt jaarlijks sportteams op bezoek die een professionele en comfortabele plek zoeken om 's winters te trainen, wanneer het klimaat hier perfect is voor buitensporten. De meeste vijfsterrenhotels beschikken over spa- en fitnessfaciliteiten. Een aantal hotels biedt speciale pakketten aan met onder meer specialistische behandelingen en onbeperkt gebruik van de fitnessruimte.
Gastronomie
De Maltese keuken is het resultaat van een lange relatie tussen de eilandbewoners en de vele indringers die de Maltese eilanden door de eeuwen heen hebben veroverd. Dit ‘huwelijk van smaken' heeft Malta een zeer diverse mix van mediterrane keukens opgeleverd. Hoewel de eilanden een groot aantal specialiteitenrestaurants tellen, zijn er veel eetgelegenheden die lokale gerechten serveren of hierin gespecialiseerd zijn. De traditionele Maltese keuken is eenvoudig en gebaseerd op de seizoenen.
Probeer eens lampuki pie (vistaart), stoofschotel met konijn, bragioli (varkensvlees gevuld met rundvlees en olijven), kapunata (Maltese versie van ratatouille), en ‘weduwensoep' dat een klein rond stuk gbejniet (schapen- of geitenkaas) bevat. Op de meeste toonbanken ligt bigilla, een dikke paté van tuinbonen en knoflook. De snacks die u echt eens moet proberen, zijn ħobż biż-żejt (rond brood gedoopt in olijfolie, ingesmeerd met rijpe tomaten en gevuld met een mengeling van tonijn, ui, knoflook, tomaten en kappertjes) en pastizzi (bladerdeeg gevuld met ricotta of erwtenpuree).
Malta is misschien niet zo'n bekende wijnproducent als de grotere mediterrane buurlanden, maar de Maltese wijnen weten zich meer dan goed staande te houden tijdens internationale wijnwedstrijden en winnen regelmatig prijzen in Frankrijk, Italië en elders ter wereld. Internationale druivensoorten die op de eilanden worden verbouwd zijn onder andere Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Carignan, Chenin Blanc en Muscat. De inheemse druivensoorten zijn Ġellewża en Ghirghentina; hiervan worden uitstekende wijnen gemaakt die een uitgesproken en volle smaak hebben. De grotere wijnboerderijen organiseren rondleidingen en wijnproeverijen. Afhankelijk van het seizoen ziet u tijdens de rondleiding de gehele productie, van de eerste fermentatie tot en met het rijpingsproces.