kroatie

Wellness in Kroatië

Kroatië heeft veel te bieden. Prachtige natuur, een schitterende kust met duizenden eilanden, een rijk cultureel erfgoed en mediterrane stadjes. In het binnenland liggen prachtige natuurparken en ook aan de kust vind je beschermde natuurgebieden. Zoals het nationaal park Brijuni in Istrië en nationaal park Krka ligt ten natuuroosten van Sibenik. Kroatië heeft een spectaculaire kust met een lengte van bijna 6000 kilometer en maar liefst 1244 eilanden. Langs de kust vind je ook bekende steden zoals Opatija, Zadar, Split en Dubrovnik. Prachtige steden met historische centra waar je in de steegjes kunt ronddwalen om al het pracht te bewonderen. Een aantal monumenten staan ook op de Unesco Werelderfgoedlijst zoals het paleis van Diocletianus in Split, het oude centrum van Dubrovnik, Trogir en nationaal park Plitvice.

Gastronomie & wijn van Kroatië

De keuken in Kroatië is gevarieerd en beïnvloed door verschillende landen. In het binnenland zijn duidelijk de Oerslavische tijden te herkennen en recente contacten met de keuken uit Hongarije, Wenen en Turkije. Op de kaart staan voornamelijk vleesgerechten maar ook zoetwatervis. Aan de kust is de invloed van de mediterrane, Italiaanse en Franse keuken herkenbaar. Met heerlijke zeevruchtenspecialiteiten die op verschillende manieren worden bereid. Drink hierbij een van de heerlijke Kroatische wijnen zoals de Malvazija, Dingač en sluit af met de bekende likeur Maraschino. Dalmatië en haar eilanden is een bijzonder wijngebied van Europa. Op de steile zuidhellingen vind je kleine wijngaarden waar ook inheemse druivensoorten zijn aangeplant zoals plavac mali en posip. De Zinfandel die nu groot is in Californië, vindt in dit land zijn oorsprong.

Wellnesshotels aan de Kroatische kust

Langs de lange kust en op de eilanden liggen prachtige wellnesshotels zoals bij Le Méridien Split, Hotel Lone op Istrië of een van de wellnesshotels op Losinj. Door het speciale klimaat een perfecte bestemming voor een ontspannende en revitaliserende vakantie.

Thalassotherapie en  kuren in de toplices

Kuuroorden worden in Kroatië “Toplices” genoemd. Deze toplices zijn vaak gelegen bij natuurlijke bronnen en beschikken over moderne faciliteiten als sauna, stoombaden en fitness. Ze bieden tevens uiteenlopende (para)medische behandelingen. Een van de bekendste toplice is die van Sveti Martin. Kroatië heeft een lange gezondheidsgeschiedenis. Al vanaf de 19e eeuw werd de kust van Kroatië bezocht om te kuren met Opatija als een van de eerste kuuroorden. Geroemd om het sub-tropische klimaat en de natuurlijke zeebries met hoog zoutgehalte. Beroemd is Opatija nu om het thalassotherapiecentrum. Het eiland Losinj heeft ontelbare baaien met strandjes. Door de warmwaterstroom heeft het eiland een subtropisch klimaat met 150 zondagen per jaar en wordt het zeewater niet kouder dan 12 °C. Losinj ligt ca. 125 km van Rijeka. Astma en huidproblemen kunnen hier goed behandeld worden waarbij o.a. thalassotherapie wordt gebruikt.

Wellness  in Kroatië

Volg een thalassokuur in Opatijaverblijf in een wellnesshotel (ook met speciale kuren) op Losinj  of maak een keuze uit een van de prachtige wellnesshotels voor een ontspannende vakantie! Neem contact op voor een voorstel op maat! Bekijk ook de video's over Wellness & Spa in Kroatië!